Friggeboden
Vi bad Eklund offerera på både att sätta upp en byggsats samt att bygga friggeboden i lösvirke. Vi fick en väldigt detaljerad fastprisoffert på bygget i lösvirket som såg seriös ut och Eklunds argument om att bygga i lösvirke var mer gediget köpte vi också.
Beställningen var väldigt enkel. En isolerad friggebod med två separata rum. El i taket i varje rum och ett uttag i varje plus uttag för element samt med fasadbelysning.
Offerten här bredvid:
Exclusive el och målning ett pris på 116.000kr
Felen:

Plintarna:Istället för 9 plintar i betong så blev det istället fyra där de gjutit trästolparna direkt i betongen. Någon information om att detta ändrats kommunicerades aldrig och när jag ifrågasatte sättet att bygga och om de inte skulle ruttna fick jag veta att det inte var några prolem eftersom det var behandlat trä. På båda besiktningarna har denna lösning fått nedslag där den inte är enligt beställning och halverar byggnadens livslängd.

Justerbar stolpsko: När friggeboden i stort sett var klar började vi se att den "hängde" på mitten. Detta reklamerades snabbt till Eklund som tyckte det såg märkligt ut, speciellt då denna konstruktion var en av de bästa han gjort (!). Lösningen var att trycka upp med domkraft och sätta dit en "justerbar" plint på varje långsida. Eftersom plintarna endast stod på marken och inte var nedgrävda så började det hänga igen direkt när domkraften togs bort. Detta uppmärksammades också på besiktning och blev ett fel.
En dag i slutet av november hörde Eklund av sig och undrade om han fick komma ut för att titta på grunden till friggeboden. Eftersom Eklund sagt att han ska anlita sin egen besiktningsman trodde vi en sådan skulle komma men istället kom en person som skulle gjuta extra plintar. När denna person de "provisoriska" plintarna undrade han med ett småleende om det var jag som byggt dessa...

Takpappen som krympt: Ett fel som inte uppmärksammades på besiktningen var att det var stora glipor mellan takpappen och det underliggande taket. När jag lyfte detta med Eklund trodde han mig inte först. Efter att ha sett med egna ögon fick jag höra att takpappen måste ha krympt. Det var minsan inga glipor när de lagt takpappen. När jag frågade om man skulle lossa pappen från den list den låg an mot och komplettera med ny takpapp sa Eklund att det inte behövdes. Istället föreslog han att man helt enkelt skulle spruta in fogskum i det utrymme som var öppet.
Ångbroms istället för vindduk: Även på friggeboden visade det sig att Eklund använd ångbroms både invändigt och utvändigt. Detta upptäcktes vid den andra besiktningen som gjordes i februari 2019 där besiktningsmannen granskade foton från bygget.

Från besiktningsprotokollet: "Eftersom produkten Ångbroms har en hög ångtröghet (släpper igenom lite ånga/fukt) så är den inte lämplig att montera som vindavledare utvändigt i konstruktionen. Den konstruktion som entreprenören uppfört har en ångbroms både på insida och utsida med mellanliggande stomme och isolering. Den höga ångtrögheten i ångbromsen medför att konstruktionen är en riskkonstruktion då fuktig luft/fukt inte kan ta sig ut. Enligt monteringsanvisning så får en vindavledare ha ett ånggenomgångsmotstånd på maximalt 20 000 m/s. Ångbromsen som monterats som vindavledare har ett redovisat ånggenomgångsmotstånd på 190 000 m/s."